
WE Need You
The success of VA  educational programs depends largely on you, as a 
certifying official.  Your work on behalf  of your institution in assisting 

VA students is critical in the processing and payment of veterans 
educational benefits. We could not do our job without you.



Education Liaison Representatives

We now have two ELR’s for Ohio to answer emails 
and phone calls. In the future, please use the 
email address:  

OH.ELR.VBASTL@va.gov

One of us will be glad to answer your questions!

mailto:OH.ELR.VBASTL@va.gov


Dual Certification
• Schools are obligated to submit student’s enrollment “without delay”

In the SCO handbook (page 44) this is expressed as, “Schools are 
requested to submit certifications as early as possible in order to ensure 
that students receive their benefit payments in a timely manner, but 
must be submitted 30 days of the beginning of the term.”

• An effective way to minimize student debts and adjustments is for 
schools to submit an enrollment certification with $0.00, and then 
amend the tuition and fees after the end of the drop-add period. This 
practice is often called “Dual Certification.”

• However, before an adjustment or termination of the enrollment is 
made, an “amended” certification must be submitted with the tuition 
and fees that are charged at the beginning of the term.

• Reductions must show what the tuition and fees are for the reduced 
hours for the beginning of the term.  



ANNUAL REPORTING FEES (ARF)
• The Harry W. Colmery Veterans Educational Assistance Act 

of 2017, Public Law 115-48 (Section 304) provided the 
following changes, effective August 1, 2018, to Reporting 
Fees:

•  Schools will receive $15.00 per eligible student  
(Calendar year 2018 ARF will be paid in 2019).

•  Eliminates the separate higher fee payment for 
institutions that offer advanced payment.

•  If a school receives a Reporting Fee for 100 or more 
eligible students, then the Reporting Fee paid to the school 
cannot be used for, or merged with, the school’s general  
fund.



ANNUAL REPORTING FEES (ARF)
Compliance Procedures:
o Education Compliance Survey Specialists (ECSSs), Education Liaison 
Representatives (ELRs), and State Approving Agencies (SAAs) should 
continue to review how the Reporting Fee paid to the school are 
utilized during Compliance Survey visits.
• The surveyor will interview the primary School Certifying Official 
(SCO) and confirm how the school utilizes the Reporting Fee and 
document findings in the narrative report.
• Schools should document how they use the Reporting Fee (a formal 
ledger, receipts to/from a SCO training Conferences, Workshops, 
invoices for equipment for the school’s Veteran Center, formal 
documentation the school uses the Reporting). The surveyor should 
review these documents and ensure the school has not spent the 
Reporting Fee on unapproved expenses.



WORK STUDY

• Work-Study students must only be assigned tasks that 
require 100% performance of VA-related activities.

• Work-Study students are assigned to a specific work site 
per the application and Job Description and cannot 
perform work at any other location. Assigning Work-
Study students to other locations is cause for withdrawal 
of the work site.



Work study
• At least some full-time center employees had been 

falsifying certifications to the U.S. Department of Veterans 
Affairs by overstating the amount of time actually worked 
by VA work-study students. The money being paid to the 
students for the work-study, which involved duties 
including helping other veteran students, was coming from 
the VA.

• According to a statement from the college, The President  
learned about the allegations on May 31 and reported 
them to state and federal officials the same morning. Later 
that afternoon, the statement says, the college had enough 
evidence to justify firing several employees, one who had 
been a full-time center staff member since July 1, 2016.



CHAPTER 35/DEA

The new law decreases the amount of entitlement 
that new eligible individuals will receive under the 
Survivors’ and Dependents’ Educational Assistance 
(DEA) program from 45 months to 36 months. This 
change applies to individuals who first enroll in 
programs of education on or after August 1, 2018.  
Individuals who first enrolled in a program of 
education prior to August 1, 2018, would still 
qualify for a maximum of 45 months of entitlement. 



Public Law 114-315 Section 404:
Academic Progress and Outcome Measures
• Background: Department of Veterans Administration, Department of Education , and Department of 

Defense have collaborated for the last 3 years to develop and publish outcome measures. However, VA did 
not have the statutory authority to require schools to report this information. Mostly recently with the 
passage of the Blumenthal-Miller Act (Public Law 114-315), VA is authorized to make it a condition of 
approval for schools to submit information regarding academic progress for GI Bill students.

• Academic Progress includes:
– Retention Rate
– Persistence Rate
– Transfer Rate
– Graduation Rate - Institute of Higher Learning (IHL) Schools
– Certificate Completion - Non College Degree (NCD) Schools
What does this mean?

It is mandatory by the law for educational institutions to report academic progress       
to VA
If educational institutions now fail to report student academic progress they risk losing VA
approval for training. 
Leveraging this data provides VA the ability to assist Veterans, Servicemembers and eligible 
dependents in making more informed educational decisions.



ACADEMIC PROGRESS

As a condition of approval, schools are now 
required to report on outcome measures 
(graduation and completion dates), effective 
January 1, 2018.
• How far back should schools go to report 

graduation/completion data for Post-9/11 GI 
Bill? 

• January 1, 2018.  



School Certifying Official (SCO)
Training Requirements

• Section 305 of the Harry W. Colmery Veterans 
Educational Assistance Act of 2017, also referred to as 
the “Forever GI Bill,” authorizes VA to establish training 
requirements for SCOs at “covered institutions”.

• Training requirements will be developed in 
consultation with the State approving agencies (SAAs).

• VA may disapprove any course of education offered by 
the institution if training requirements are not met.

• A "covered educational institution" would refer to an 
educational institution that has enrolled 20 or more 
individuals using VA educational assistance.

• This section will be effective on August 1, 2018



Implementation Plan
• VA and SAAs are currently engaged in recurring 

conference calls to define specific training 
requirements.

• Training requirements must be met on an annual 
basis.

• VA will identify covered institutions and 
designated SCOs at those institutions.

• VA Form 8794, Designation of School Certifying 
Official(s), must be accurately maintained to 
ensure only SCOs performing certification duties 
are listed.



Implementation Plan

• Training will be deployed in phases, with 
specific requirements for new SCOs.
•First phase will be for new SCOs designated on 
or after August 1, 2018.
• New SCO training will be completed online and 
will include a basic overview of VA education 
benefits and SCO responsibilities.



Implementation Plan
• Training requirements for all SCOs may be met by 
completing online micro-learning training modules, 
verified registration and attendance at SCO 
conferences, or a combination thereof.
• Subsequent phases will include diagnostic testing 
for experienced SCOs, the results of which may be 
used to satisfy annual training requirements.
• SCOs may be given specific training requirements 
based on the results of site visits conducted at an 
institution or after 100% audits.



Current projects under way

• “85/15” Reporting Waiver Request
• Certifying Officials email addresses
• OJT/Apprenticeships VAONCE
• Training – new ELR and ECSS 
• EForce – Ohio is on the test project
•



“85/15” Reporting Waiver Request
The 85:15 percent ratio applied to all VA-eligible students under all 
education chapters, not just Chapter 33.  The percentage of VA and 
Educational Institution supported students must be computed for each 
program separately.  The results of the computation must be 
submitted no later than 30 days after the beginning of each term 
(quarter or semester, excluding summer sessions, or module).  If your 
calendar is based on a school year instead of terms, these reports are 
required every 12 weeks.  Sufficient records (by student, program, 
term) must be kept by the Educational Institution to allow the 
computation to be verified.  Branches with separate administrative 
capability must compute and report the 85:15 percent ratio separately 
from the main campus.  Compliance with the 85:15 ratio will be 
reviewed during compliance surveys.



35 Percent Waivers
When 35 percent or less of a school’s total enrollment 
receive VA benefits, the school and each branch with 
separate administrative capability may certify to that 
effect and receive a waiver of periodic reporting of the 
percentage of VA students enrolled in each program.  The 
school must count all students receiving VA benefits on 
the VA side of the ratio.  The certification is required only 
once.  The waiver will remain in effect unless the school’s 
percentage of VA students rises above 35 percent.  If that 
occurs, the school must compute the 85-15 percent ratio 
for all courses and submit the results to the Education 
Liaison Representative.



Calendar Week
• Currently it is understood that the term “Calendar Week “is defined as Sunday to 

Saturday, therefore schools that have classes starting on different weeks must 
report the appropriate start date for those specific classes.

• Effective any (Standard) term, quarter, or semester with a start date after the date 
of notification.  The term “calendar week” will be understood to mean “seven 
calendar days.” 

• If a student enrolls in a course and the actual first day that the student attends 
class is no later than the seventh calendar day of the term, then the beginning 
date of the certification will be the first day of the term, quarter, or semester in 
which the student is enrolled.  

• If a student enrolls in a course and the actual first day that the student attends 
class is after the seventh calendar day of the term, then the beginning date of the 
award will be the actual date of the first class scheduled for that particular course. 



What to do 
if a student repeats a course

• Classes that are successfully completed may not be certified for 
again for VA purposes if they are repeated. However, if a student 
fails a class, or if a program requires a higher grade than the one 
achieved in a particular class for successful completion, that course 
class may be repeated and certified to VA again.

• Example 1, if a Nursing program requires a “B” or better in Biology, 
then that class may be repeated if a “B” or better was not earned. 
That requirement must be in the school catalog.

• If a course is required for graduation, a student may repeat the 
course and be certified for it until it is successfully completed. No 
further information needs to be provided to VA regarding those 
courses.



What to do with a walk away 

• Schools with an established attendance policy must 
monitor compliance with that policy, enforce the 
policy, and report terminations due to violations of 
the policy to VA.  However, absences that do not 
violate the established attendance policy don’t need 
to be reported.  Schools that don’t have an 
established attendance policy are not required to 
report changes in attendance. 



What to do with a walk away 

The last date of attendance during a period of 
enrollment does not need to be reported if a student 
completes the enrollment period with a punitive 
grade and does not violate the school’s standards of 
conduct, progress, or attendance during that term. 



Earned ‘F’ Grades:  To report, or not to report?

Question: If a student completes a period of enrollment with a failing punitive 
grade (i.e. an F) assigned, does the school need to report the last date of 
attendance during that enrollment period?
Answer: No. The last date of attendance during a period of enrollment does not 
need to be reported if a student completes the enrollment period with a punitive 
grade and does not violate the school’s standards of conduct, progress, or 
attendance during that term. 

Question: Are schools required to report any changes in attendance, or only 
those that violate the schools attendance policy?
Answer: Schools with an established attendance policy must monitor compliance 
with that policy, enforce the policy, and report terminations due to violations of 
the policy to VA without delay. However, absences that do not violate the 
established attendance policy don’t need to be reported. Schools that don’t have 
an established attendance policy are not required to report changes in 
attendance.
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Earned ‘F’ Grades:  To report, or 
not to report?

• Question: But the SCO Handbook states, “If a student 
completes the term with all “F” and/or non-punitive 
grades, then determine and report the actual last date 
of attendance for each course and, if required, 
terminate the student for unsatisfactory progress.” 
(page 73)  Doesn’t this say I have to report a last day 
of attendance if they earn ALL “F” grades?

• Answer:  Yes, IF you have an enforceable attendance 
policy.  If you do not have an attendance policy, you 
will likely have to report them as unsatisfactory, 
earned on the last day of the course.

• Question:  Has this always been the rule?
• Answer:  No.  The VA released an advisory November 

15, 2013 to help clarify VA’s interpretation of 38 CFR 
21.4203 and 38 CFR 21.4253.
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AUTHORITY

• Schools and training establishments must 
make records of progress and training, tuition 
and charges, and other records available upon 
request by a duly authorized representative of 
the Government. (38 U.S.C. 3690(c))

• Examination of records: In administering 
benefits payable under 38 U.S.C.   Chapter 31, 
THIS WILL INCLUDE GRADES. 



DD214
• Most veteran's records are stored at the National 

Archives and Records Administration's National 
Personnel Records Center, Military Personnel 
Records (NPRC-MPR OR NPRC), St. Louis, 
Missouri. 

• However, if you were separated from the service 
after 1995, your military branch may have your 
records. 

• Regardless of what anyone tells you, your records 
ARE NOT available online.



WEAMS REPORT – VA Form 22-1998

• VA BENEFICIARIES ARE ENROLLED IN AND 
PURSUING THE APPROVED PROGRAM AS 
CERTIFIED.

• WHAT TO DO WHEN THE SCO RECEIVES THE 
WEAMS REPORT?

• Please look the document over and let the 
ELR/SAA know if there are corrections that 
need to be made.  



WEAMS REPORT – VA Form 22-1998

• IF THE DEGREE, COURSE OR PROGRAM IS NOT 
IN WEAMS, THE VETERANS CLAIMS EXAMINER 
WILL CONTACT THE SCHOOL OFFICAL AND 
THE ELR FOR FOLLOW-UP.  IN SOME CASES 
THE VCE MAY DENY THE CLAIM AND SEND A  
LETTER TO THE VETERAN/BENEFICIARY OF 
THE DENIAL.



EFORCE



QUESTIONS
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